Λένα Καστρησίου, Μ.Εd, Psy.D

Κλινική Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γάμου

Συνήθως, οταν κάποιος θέλει να μιλήσει σε ψυχολόγο, αντιμετωπίζει μία συγκεκριμένη δυσκολία στη ζωή, στη δουλειά ή στη σχέση του και ψάχνει για λύση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που τον απασχολεί.

Πολλές φορές όμως, οι άνθρωποι παραβλέπουν τον σημαντικότερο λόγο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη πόρτα του ψυχοθεραπευτή. Σε κάποια φάση στην ζωή του ένας άνθρωπος θα βοηθηθεί και θα δυναμώσει εάν αναλογιστεί την πορεία της ζωής του, εαν συνειδητοποιήσει τις επιρροές του, εάν ακούσει την εσωτερική του φωνή και εάν βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τις ουσιαστικές ανάγκες του.

Η ψυχοθεραπεία είναι μία σχέση. Μία αυθεντική σχέση η οποία εξαρτάται απόλυτα από την εμπειρία του ψυχοθεραπευτή και τοv θεραπευτικό στόχο. Η συμβουλευτική διαφέρει από την ψυχοθεραπεία στο ότι ασχολείται με προβλήματα της καθημερινότητας και η διάρκεια της είναι από μία έως πέντε συνεδρίες. Η ψυχοθεραπεία που βασίζεται στην εξέλιξη του αληθινού-αυθεντικού- μας εαυτού διαρκεί πολύ περισσότερο. Προσωπικά με ενδιαφέρουν πολύ θέματα αυτοεκτίμησης και πως μπορεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος να νιώσει την δύμαμή του, να μη φοβάται να είναι ο εαυτός του και να απελευθερωθεί από οτιδήποτε κουβαλάει χωρίς τη θέληση του.

Έζησα στο Σικάγο, ΗΠΑ, από το 1979 έως το 1998. Παρέμεινα πέραν των σπουδών μου γιατί η εμπειρία μου στο Σικάγο μου προσέφερε πολλά περισσότερα από όσα περίμενα. Σπούδασα Ψυχολογία και απέκτησε 15 χρόνια κλινική εμπειρία. Στην Αμερική εργάστηκα από το 1985 έως το 1990 ως Program Manager στο Community Alternatives και εκεί ασχολήθηκα με άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές με στόχο την θεραπεία τους και την επανένταξη ή προσαρμογή τους στη κοινωνία. Στη συνέχεια, από το 1990 έως το 1997, διετέλεσα Διευθύντρια Προγράμματος στο Turning Point Mental Health Center, Skokie, Illinois.

Ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική γάμου και σχέσεων καθώς και η εποπτεία άλλων ψυχοθεραπευτών ήταν οι κύριες αρμοδιότητές μου.

  • Είμαι APA member, Μέλος της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρίας.
  • Από το 1998 ζω μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζομαι ιδιωτικά στη Κηφισιά. Στο γραφείο μου συνεργάζομαι με δύο ψυχολόγους και σύμβουλο ψυχικής υγείας, και ασχολούμαστε με ψυχοθεραπεία ενηλίκων –ατομική ψυχοθεραπεία και ομαδική-, ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, θεραπεία ζεύγους, προσωπική καθοδήγηση σε θέματα σχέσεων και επιλογής συντρόφου.
  • Είμαι μητέρα 3 παιδιών.
  • 1982: Πτυχίο Ψυχολογίας-B.Α. in General Psychology at the University of Illinois, at Chicago Circle, USΑ
  • 1984: Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία- M.Ed., Master in Educational Psychology, Loyola University, Chicago, Illinois, USΑ
  • 1994: Μεταπτυχιακό / Διδακτορικό στη Κλινική Ψυχολογία- Psy.D., in Clinical Psychology, Forest Institute of Professional Psychology, Chicago, USA
  • 1998: Άδεια Εργασίας Ψυχολόγου: 6982/6787/17-12-98