Είναι το παιδί μου έτοιμο για τον παιδικό σταθμό; Ή καλύτερα, να παραμείνει στο σπίτι με την γιαγιά;

H προσχολική ηλικία μπορεί να είναι ο πρώτος, πραγματικός χρόνος του παιδιού σας μακριά από σας. Έχουν περάσει τα 3 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού & διακρίνετε μια επιτακτική ανάγκη του να εκτεθεί προς τα έξω. Έτσι, αναρωτιέστε ποιο είναι το κατάλληλο, επόμενο βήμα. Σας δίνουμε λοιπόν, απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματά σας:

Είναι το παιδί μου έτοιμο για παιδικό σταθμό;

Η σχολική ετοιμότητα είναι όρος που χρησιμοποιείται συχνά στην προσχολική και νηπιακή ηλικία. Με τον όρο αυτό, εννοούμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον, τόσο κοινωνικά όσο και εκπαιδευτικά. Το παιδί χρειάζεται να έχει αποκτήσει μια ικανότητες/δεξιότητες, όπως το να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί ανεξάρτητα, να έχει καλή επικοινωνία με συνομηλίκους, να πειραματίζεται, να συμμετέχει σε δομημένες συνθήκες (π.χ., παιχνίδι, διάβασμα παραμυθιού) και να μαθαίνει από αυτές. Και μετά, ο παιδικός σταθμός/νηπιαγωγείο λειτουργεί προς ενίσχυση, ανάπτυξη και βελτίωση των παραπάνω ικανοτήτων/δεξιοτήτων. Είναι βέβαια, φυσιολογικό τα παιδιά να αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, ειδικά τα πρώτα χρόνια · και αυτό να το έχετε υπόψη σας.

Το παιδί μου να πάει παιδικό σταθμό ή καλύτερα, να παραμείνει στο σπίτι με την γιαγιά;

Έχετε την βεβαιότητα πως η γιαγιά θα καλύψει τις άμεσες βιολογικές ανάγκες του παιδιού σας και εφόσον, το αντέχει, παίζει μαζί του στο σπίτι/πάρκο. Είναι όμως, αυτό αρκετό; Το παιδί, όσο αναπτύσσεται, έχει ανάγκη να γνωρίσει τον εξωτερικό κόσμο & να πειραματιστεί σε νέα ερεθίσματα. Ο παιδικός σταθμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του & να συντελέσει στην ψυχο-κοινωνική-συναισθηματική εξέλιξή του. Σε ένα δομημένο, πολύ-επίπεδο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το παιδί επωφελείται μέσα από την συμμετοχή του σε ομάδες συνομήλικων. Ταυτόχρονα, το να γνωρίζετε πως το παιδί σας βρίσκεται στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου, αυτόματα σας καθησυχάζει.

Υπάρχει βέβαια, η περίπτωση το παιδί σας να διακατέχεται από διάφορα συναισθήματα για αυτή τη μετάβαση ή/και πολύ αργότερα. Εάν παρατηρείτε ανεξήγητες, άλυτες συμπεριφορές (π.χ., δυσκολία αποχωρισμού, έντονος θυμός, νευρικότητα, μοναχικότητα), μην διστάσετε να μας συμβουλευτείτε.

Άλλωστε, ο εμπλουτιστικός χαρακτήρας της συμβουλευτικής συνιστά πρόληψη με ουσία!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων