Επιλογή συντρόφου.
Ο ιδανικός σύντροφος.

Από το 2004 λειτουργεί στη Κηφισιά το OnePlusOne, ένα γραφείο που ασχολείται με τις ανθρώπινες σχέσεις από όλες τις πλευρές τους. Συμβουλευτική γάμου και σχέσεων είναι τα πιο συχνά αιτήματα που φτάνουν στο γραφείο μας.

Από το 2004, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το OnePlusOne Dating and Social club. Έμπειροι ψυχολόγοι σε θέματα σχέσεων συναντούν άτομα που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μία σχέση και προσπαθούν να καταλήξουν θεωρητικά και πρακτικά στο πως πρέπει να είναι ο ιδανικός σύντροφος για το κάθε ενδιαφερόμενο.

Συνήθως η απάντηση που μας δίνουν οι ενδιαφερόμενοι του OnePlusOne στο ερώτημα του ιδανικού συντρόφου, είναι η εξής : Να έχει σπουδάσει, να είναι εμφανίσιμος ή εμφανίσιμη, (δίνεται μεγάλη σημασία στην εμφάνιση), να είναι συνειδητοποιημένος-η στη δημιουργία σχέσης. Οι ενδιαφερόμενοι εξιστορούν μια σειρά στερεοτύπων που έχουν σχέση με τις κοινωνικές αξίες. Σε αυτά τα στερεότυπα πρωταρχική θέση έχει και η χημεία, η οποία είναι ένα πολύ απατηλό στερεότυπο που όλοι θέλουν να βιώσουν. Η χημεία, το περίφημο ΚΛΙΚ, ο έρωτας είναι το ζητούμενο. Η γνώμη μου είναι ότι σε ένα γραφείο γνωριμιών, σαφώς κάποιος μπορεί να νιώσει τον έρωτα, το ΚΛΙΚ και το πολυπόθητο καρδιοχτύπι, αλλά δεν είναι λογικό να είναι η αναζήτηση του κλικ το πιο βασικό κριτήριο για να επισκεφτεί ένας ενδιαφερόμενος το OnePlusOne.

Στο OnePlusOne υπάρχουν σύμβουλοι σχέσεων, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν τα ενδιαφερόμενα άτομα στο πως πρέπει να είναι ο ιδανικός σύντροφος, βάσει αντικειμενικών και ουσιαστικών κριτηρίων. Εμείς εδώ, είμαστε στη διάθεση των μελών μας να *κάνουμε τη διαφορά*, να βοηθήσουμε λόγω της ειδικότητας μας και όχι τόσο βάσει της τύχης. Όλο και περισσότερα άτομα εμπιστεύονται την ειδικότητα μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αποφύγετε τα μέλη μας να αποφύγουν συχνές παγίδες στη νέα τους αρχή. Η πιο συνηθισμένη παγίδα είναι η αναζήτηση ενός ατόμου που να διαφέρει πολύ από τα χαρακτηριστικά που είχε το άτομο της προηγούμενης σχέσης. Άλλη συνηθισμένη παγίδα είναι η ταύτιση με το γονέα, να έχει χαρακτηριστικά του μπαμπά ή της μαμάς.

Εμείς στο OnePlusOne πιστεύουμε ότι ο ιδανικός σύντροφος πρέπει να έχει :

  • κοινές ή κοντινές αξίες με εμάς
  • κοινά βιώματα
  • κοντινό επίπεδο καλλιέργειας (όχι απαραίτητα μόρφωσης) και
  • κοινές εμπειρίες ζωής

 

Επιλογή συντρόφου

 

Κάθε άνθρωπος επιλέγει το σύντροφό του τόσο βάσει των βιωμάτων του, όσο και βάσει της ωριμότητάς του και της προσωπικότητας που έχει διαμορφώσει. Ταυτόχρονα, βέβαια, το ένστικτο και η χημεία μεταξύ δύο ατόμων είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν ένα άτομο σε μια επιλογή.

Όταν κάποιος φτάσει στην κατανόηση των βιωμάτων του και αξιολογήσει το παρελθόν του, είναι πολύ σημαντικό να μη σταθεί στη λύπη για κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αλλά να βρει το θάρρος να προχωρήσει συναισθηματικά και να οδηγήσει τον εαυτό του προς μια επιλογή που θα τον βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει μια υγιή κατάσταση για το μέλλον του.

Δεν πρέπει να αφήσετε μόνο καθαρά συναισθηματικούς λόγους να σας οδηγήσουν προς την επιλογή του συντρόφου σας. Ιδίως σε μια ώριμη φάση της ζωής σας, το ένστικτό σας πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να επηρεαστεί και από τη λογική σας: να αναγνωρίσετε τις τάσεις σας, να αποδεχτείτε το παρελθόν σας, να βάλετε στόχους και να βελτιωθείτε συναισθηματικά.

Η Λένα Καστρησίου είναι ψυχολόγος. Σπούδασε στο Loyola University και στο Illinois Professional School of Psychology. Έζησε και εργάσθηκε στο Σικάγο για 20 χρόνια. Από το 1998 εργάζεται ιδιωτικά στη Κηφισιά και ασχολείται θεωρητικά και πρακτικά με αξιολογήσεις σχέσεων και επιλογή συντρόφου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων