Η επιδίωξη της ευτυχίας

Η επιδίωξη της ευτυχίας
ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΔΡΟΣΟΥ
Συνεργάστηκε η Λένα Καστρησίου, Κλινική Ψυχολόγος

Εδώ και χρόνια είχαμε φτάσει να πιστεύουμε ότι αρκούσε απλώς να πάρουμε ένα χάπι για να νιώσουμε ήρεμοι και πλήρεις. Ωστόσο, τα αντικαταθλιπτικά έχουν συσχετιστεί με σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους. Και σύμφωνα με έκθεση στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, πολλά αρνητικά αποτελέσματα μελετών πάνω στα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ. Εν ολίγοις, ο «συνταγογραφούμενος» δρόμος προς την ευτυχία ίσως δεν είναι τόσο ασφαλής. Για να ξεδιαλύνεις τη σύγχυσή σου, εντοπίσαμε τέσσερις συχνές παρερμηνείες σχετικά με την ευτυχία και την κατάθλιψη και ζητήσαμε από την Κλινική Ψυχολόγο Λένα Καστρησίου να μας εξηγήσει τα πάντα. Η αλήθεια μπορεί να σε εκπλήξει.

Μύθος #1
«Πρέπει να νιώθεις χαρούμενη συνέχεια»
Η λύπη δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ασθένειας – είναι φυσιολογικό κομμάτι ενός ανθρώπου και μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η θλίψη είναι φυσιολογική και υγιής αντίδραση, που μας βοηθά να προσαρμοστούμε σε μεγάλες απώλειες. Μπροστά στις πιεστικές προκλήσεις, η δυστυχία μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως πυρσός που οδηγεί στη θετική αλλαγή. Μάλιστα, πιθανόν η κατάθλιψη να εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε περιβάλλοντα που δε θεωρούνται ικανοποιητικά.
Μύθος #2
«Έχει να κάνει με τη σεροτονίνη»
Τα πιο δημοφιλή αντικαταθλιπτικά είναι φάρμακα που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Αυξάνουν τα επίπεδα του χημικού του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Όμως, σε πρόσφατες μελέτες τονίζεται ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος και η περιοχή 25 κατά Brodmann, μπορεί επίσης να επηρεάζουν το πώς βιώνουμε την απόγνωση. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη συχνά σχετίζεται στενά με το άγχος, ενάντια στο οποίο υπάρχουν «όπλα» όπως η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός, η άθληση και η αυτογνωσία.
Μύθος #3
«Τα χάπια δίνουν γρήγορη λύση»
Περίπου το 15% των ενηλίκων θα περάσουν μια μεγάλη κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά πολλοί άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από ήπιες έως μέτριες μορφές της ασθένειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι έρευνες και τα αποτελέσματα τους δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η ψυχοθεραπεία και η άσκηση, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη φαρμακευτική αγωγή. Και μάλιστα χωρίς να συνεπάγονται μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων: την αύξηση βάρους.
Μύθος #4
«Η κατάθλιψη είναι ίδια για όλους»
Ο καθένας βιώνει την κατάθλιψη διαφορετικά. Κάποιοι ασθενείς τρώνε και κοιμούνται πολύ, άλλοι ξυπνούν νωρίς και χάνουν την όρεξή τους. Η κατάθλιψη έχει την τάση να μεγεθύνει τα τρωτά σημεία κάθε ατόμου και έτσι οι ειδικοί συχνά δυσκολεύονται να φτάσουν σε σαφή διάγνωση. Εάν ο γιατρός σου λέει ότι πάσχεις από κατάθλιψη και σου δώσει αντικαταθλιπτικά, πάρε δεύτερη γνώμη από ψυχολόγο. Αν και η κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να είναι επικίνδυνη, η λήψη φαρμάκων μπορεί να σε εκθέσει σε επιβλαβείς παρενέργειες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων