Η συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών μας χτίζεται όταν βάζουμε όρια.

Το να βάζετε όρια στα παιδιά σας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το να διαχειριστείτε τα παιδιά σας, που ενίοτε δοκιμάζουν τα όρια, είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση.

Διαβάστε 5 βασικούς, αποτελεσματικούς τρόπους για να θέτετε όρια:

  1. Να είστε σαφείς. Βεβαιωθείτε ότι έγινε κατανοητό αυτό που λέγεται.
  2. Να είστε σταθεροί. Μην κάνετε πισωγυρίσματα! Τα παιδιά παρατηρούν πότε και εάν οι γονείς τους είναι ασυνεπείς σε αυτό που λένε & έτσι, βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν.
  3. Να είστε αξιόπιστοι. Τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν πως μπορούν να υπολογίσουν σε εσάς. Εάν αποτύχετε να κάνετε πράξεις τα λόγια σας, τότε τα λόγια σας κάποια στιγμή, δεν θα σημαίνουν τίποτα.
  4. Να εμπλέξετε τα παιδιά στην διαμόρφωση των ορίων. Όταν τα παιδιά εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία, αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη, τότε δεσμεύονται περισσότερο. Εάν δε τα όρια είναι ρεαλιστικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να τα υποστηρίξει.
  5. Να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν υγιείς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Επιτρέψτε τους να αισθάνονται θυμωμένοι και απογοητευμένοι, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Μπορείτε να επικυρώνετε τα συναισθήματά τους & παράλληλα, να προτείνετε τρόπους διαχείρισής τους, χωρίς να υποκύψετε.

Η εμπειρία μας, μας έχει αποδείξει πως τα όρια επιτρέπουν & ενισχύουν την σύνδεσή μας με τους άλλους· και εάν αναρωτιέστε πως αυτό επιτυγχάνεται, θα σας περιμένουμε να σας το απαντήσουμε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων