Ιστορίες στο ντιβάνι : Αναζητώντας την αγκαλιά του Μορφέα…

Το βράδυ με βρήκε να σερφάρω στο Internet, να τσακώνομαι με την πρώην μου στο τηλέφωνο, να στριφογυρίζω στο κρεβάτι μου. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής. Τα ερωτικά προβλήματα παγκόσμιο φαινόμενο, που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Κάπου στην Κηφισίας περιμένω να δω την κλινική ψυχολόγο Ελένη Καστρησίου. Κάθομαι αναπαυτικά και τη ρωτάω αν είναι λογικό η δουλειά να με κάνει να βλέπω εφιάλτες: «Ένα βασικό άγχος για τους νέους ανθρώπους είναι η επαγγελματική τους πορεία.

Όταν κάποιος δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ διαταράσσεται όλη του η ζωή. Όχι μόνο ο ύπνος».

Τουλάχιστον δεν είμαι η μόνη που έχω πρόβλημα, σκέφτομαι, και τη ρωτάω πόσο επηρεάζουν οι ερωτικές σχέσεις τη ζωή μας: «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα κοινωνικά και ένας άνθρωπος, αν δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, δε μπορεί εύκολα να διατηρήσει μία σχέση, να κάνει οικογένεια.

Συνήθως οι λόγοι που φέρνουν κάποιον εδώ είναι οικογενειακοί και προσωπικοί, δυσκολία να ξανανιώσουν χαρά. Έχουν δουλειά, γάμο, παιδί, αλλά ξυπνώντας αισθάνονται δυσκολία να νιώσουν χαρά. Υπάρχει ένα κενό εσωτερικό.» Οκ, εμείς οι κοινοί θνητοί τραβάμε ζόρια. Οι ψυχολόγοι πώς χειρίζονται τα δικά τους προβλήματα; «Βοηθά η εκπαίδευση που έχουμε και η υποχρέωση να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Και η δική μας η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Ένας ψυχολόγος, για να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πρέπει να συμμετέχει και σε ατομική και σε ομαδική ψυχοθεραπεία. Στην Αμερική όπου σπούδασα είναι νόμος, στην Ελλάδα δυστυχώς όχι ακόμα. Παρόλα αυτά, όταν έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενδεχομένως να μη μπορούμε να δουλέψουμε. Αυτός είναι ένας λόγος που η χρέωση γίνεται με την ώρα και είναι αρκετά μεγάλη. Για να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να μείνουμε εκτός δουλειάς όταν πρέπει».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων