Ιστορίες στο ντιβάνι: Ο δήμιος του έρωτα…και άλλες ιστορίες

Με το άκουσμα και μόνο της λέξης «οικογενειακό πρόβλημα» με λούζει κρύος ιδρώτας. Πώς συνδυάζεις γάμο και καριέρα και τι γίνεται αν κάνει και παιδιά; Πριν πάθω και άλλη κρίση πανικού, επισκέπτομαι την ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου-σχέσεων Δέσποινα Κατσούδα για να με «βγάλει» από το αδιέξοδο: «Έρχονται άνθρωποι σε εσάς που ανησυχούν για την εξέλιξη των παιδιών τους. Πόσο συχνά υπάρχει πραγματικά πρόβλημα;», τη ρωτάω τρώγοντας τα νύχια μου. «Τις πιο πολλές φορές υπάρχει πρόβλημα».


Μου έχουν τύχει όμως, γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους και μου λένε: «Είναι το παιδί μου επιθετικό ή υπερκινητικό;». Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι το παιδί είναι απόλυτα φυσιολογικό και απλώς η οικογένεια ζητά μια αρρώστια για να λυτρωθεί. Το πρόβλημα δεν είναι το παιδί, αλλά η επίθεση που δέχεται το παιδί από την οικογένεια».

 

Σε μια εποχή που η ζωή τρέχει με ταχύτητα Flash Gordon, δημιουργούνται νευρώσεις. «Υπάρχουν οι νευρώσεις των zeroes;», τη ρωτάω και συνεχίζω να «τσιμπολογάω» ότι έχει απομείνει από τα νύχια μου. «Ένα ζήτημα της εποχής είναι τα ζητήματα εθισμού με το φαγητό. Βουλιμικά επεισόδια, ανορεξία».

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι η ορθοφαγία: οι εξεζητημένες διατροφικές συνήθειες, προκειμένου το άτομο να χάσει κιλά. Μια κοπέλα αποφασίζει, δηλαδή, μόνη της ότι πρέπει να πίνει 15 λίτρα νερό τη μέρα και να τρώει μόνο μαρούλι».

Με θυμάμαι να τρώω μόνο αβοκάντο στο πλαίσιο μια «δίαιτας», δικής μου επινόησης. Το αποτέλεσμα: Μου χάρισε τρία κιλά (το αβοκάντο είναι τίγκα στις θερμίδες) και πολλά νεύρα. Μήπως να έκανα και λίγη ψυχανάλυση πριν να είναι πολύ αργά;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων