Πώς θα πετύχετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του

Μήπως το παιδί σας δεν κοιμάται χωρίς την φυσική σας παρουσία; Μήπως ξυπνά συχνά, κατά την διάρκεια της νύχτας, διεκδικώντας επίμονα κάποιον κοντά του, στο κρεβάτι; Επιτρέπετε στο παιδί σας, να κοιμάται μαζί σας στο διπλό κρεβάτι, προκειμένου να το ηρεμήσετε; Μήπως τις φορές εκείνες που προσπαθήσατε να το επαναφέρετε στο υπνοδωμάτιό του, μέσα στη νύχτα, τελικά δεν κοιμήθηκε κανείς; Εάν κάποιο από τα παραπάνω σας συμβαίνουν συχνά, τότε σίγουρα θα έχετε προβληματιστεί με το τι είναι κατάλληλο να ισχύει.

Η ακριβή ηλικία όπου το παιδί κοιμάται πλέον μόνο του, εξαρτάται σημαντικά από τις πεποιθήσεις των γονέων.

Γιατί παρόλαυτά, είναι καλή ιδέα το να κινητοποιήσετε το παιδί σας να μάθει να κοιμάται μόνο του;

  • Γιατί το παιδί χρειάζεται να μάθει να καθησυχάζει τον εαυτό του, κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι μονίμως, κολλημένο στους γονείς του και αυτό από μόνο του, θα τον περιορίσει στο να μάθει τον τρόπο να ηρεμεί τον εαυτό του.
  • Γιατί το παιδί ωφελείται με το να γνωρίζει πως οι γονείς του έχουν και την δική τους προσωπική σχέση. Μέσα από αυτό το βίωμα, πιθανά το παιδί να επιδιώξει όμοιες σχέσεις, ως ενήλικας πια.
  • Γιατί το παιδί νιώθει υπερηφάνεια, όταν βλέπει ότι μπορεί να φροντίσει συνολικά, τις ανάγκες του, και κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Γιατί το να μάθει το παιδί να παραμένει στο κρεβάτι του, όταν κάτι τον ξυπνά, αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό επίτευγμα.

Πώς θα πετύχετε να κοιμάται το παιδί σας μόνο του;

  • Η καθιέρωση μιας τελετουργίας σχετικά με τον χρόνο του ύπνου, συμβάλλει θετικά στην μετάβαση από το οικογενειακό κρεβάτι στο δικό του. Τηρείστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου & φροντίστε να του το θυμίζετε όσο ο χρόνος πλησιάζει. Αφιερώστε χρόνο για την προετοιμασία, όσο αυτό είναι εφικτό. Εάν επιταχύνετε, μπορεί να δημιουργηθεί ένταση & δεν το θέλετε.
  • Η διαδικασία της προετοιμασίας για τον ύπνο προτείνεται να γίνεται και από τους δύο γονείς, εκ περιτροπής ώστε το παιδί να μην συνδεθεί απαραίτητα με τον έναν γονιό & αργότερα, ο τελευταίος να παγιδευτεί από αυτό.
  • Συζητείστε μαζί του ό,τι τον δυσκολεύει ή τον φοβίζει (π.χ., τέρατα πίσω από την πόρτα, σκιές στο σκοτάδι) και δημιουργείστε ένα ασφαλές πλαίσιο αγάπης & φροντίδας. Αυτό το πλαίσιο απελευθερώνει το παιδί από αρνητικά συναισθήματα (στεναχώριας, φόβου) & τελικά, κοιμάται μόνο του. Μέχρις ότου αυτό να κατακτηθεί, μείνετε στο πλευρό του, έως ότου αποκοιμηθεί. Αργότερα, και μια αγκαλιά μπορεί να είναι αρκετή.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων