Συμβουλευτική γάμου

Δεν είναι ανάγκη να είναι σε κρίση η σχέση σας για να αποφασίσετε να κάνετε συμβουλευτική γάμου. Συνήθως οι άνθρωποι που παντρεύονται δεν ταιριάζουν, για αυτό και είναι σημαντικό να καταλάβετε τι πραγματικά σας δελέασε στον σύντροφό σας, ποια χαρακτηριστικά ερωτευτήκατε και εάν θα καταφέρετε να αγαπηθείτε τελικά…
Αυτά όλα που νιώσατε όταν γνωριστήκατε, κατά ένα περίεργο τρόπο θα δημιουργήσουν τη πηγή των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσετε αργότερα στη σχέση σας.
Δυστυχώς τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν έως και 6 χρόνια πριν πάρουν την απόφαση να βοηθηθούν. Έρχονται έχοντας σχεδόν πάρει την απόφαση να χωρίσουν.  Σε αυτό το σημείο έχουν δυστυχώς “χαθεί”, νιώθουν πληγωμένοι και θυμωμένοι πολύ, και πολλές φορές αισθάνονται ακόμα και έχθρα ο ένας προς τον άλλον.

Το πρώτο και βασικό που θα αξιολογήσω στη θεραπεία ενός ζευγαριού είναι εάν πραγματικά θέλουν να είναι μαζύ. Πολλοί έρχονται γιατί πρέπει ή γιατί έχουν τύψεις για κάτι χωρίς όμως να το θέλουν. Στη συνέχεια θα πάρω πληροφορίες. Συχνά τα περισσότερα ζευγάρια δεν γνωρίζονται. Δεν ξέρουν τις ιστορίες τους,  δεν κατανοούν τις ανάγκες τους, δεν πονάνε ό ένας τον άλλον. Αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο στη θεραπεία γιατι πολλοί απειλούνται από το παρελθόν των συντρόφων τους.  Εάν παραμείνουν, θα μιλήσουμε για τα συναισθήματά τους και θα επικεντρωθώ στην “αγάπη”. Τι σημαίνει αγάπη για τον καθένα τους, πως την εκφράζουν και τι περιμένουν από αυτή. Θεωρώ την αγάπη τόσο απαραίτητη στη ζωή μας!  Θεωρώ επίσης ότι το να αγαπήσεις προυποθέτει τόλμη γιατί πρέπει να υποστηρίξεις κάτι που δεν είσαι εσύ απαραίτητα. Η αγάπη θέλει τόλμη σε όλα τα επίπεδα. Αγάπη και φόβος δύσκολα συμπορεύονται.
Παρομοιάζω τη δουλειά μου με τα ζευγάρια σαν μάθημα χορού. Χρειάζεται ωριμότητα, συγχρονισμός, έκφραση συναισθήματος, χαλαρότητα,  εμπιστοσύνη και προπαντός να μπορείς να υποστηρίξεις το “φύλο” σου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων