Το παιδί μου με “βγάζει” εκτός εαυτού!!!

Είναι εύκολο το παιδί μας να μας “βγάλει” εκτός εαυτού. Ένα πρωινό ξύπνημα, όπου όλα δείχνουν αρμονικά, μπορεί να επιφυλάξει έναν καβγά, άνευ προηγουμένου. Αλλά και σε άλλες χρονικές στιγμές, όπου διατηρούμε τις καλύτερες προθέσεις μας απέναντί του, μια ανεξήγητη γκρίνια, ένας εκνευρισμός, με αφορμή κάτι ασήμαντο, και εύκολα ξεκινά ένας καβγάς, πραγματικό πεδίο μάχης!

Η μια κουβέντα πυροδοτεί μια επόμενη και μια επόμενη και μετά, μια πόρτα υπνοδωματίου κλείνει• ακολουθεί μια σιωπή που ελλοχεύει μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Και άντε όλο αυτό να μαζευτεί…

Τι μπορείτε να κάνετε την επόμενη φορά: 

  • Το να αποδεχτείτε & να αναγνωρίστε ότι έχετε δυνατές & αδύναμες πτυχές είναι μια καλή αρχή. Είστε κι εσείς άνθρωπος & δεν γίνεται, εξ ορισμού, να τα κάνετε όλα όπως πρέπει ή όπως χρειάζεται κάθε φορά, για να μείνετε πιστή στον ρόλο της καλής μαμάς.
  • Σταματήστε την μετωπιαία σύγκρουση πριν οξυνθεί η κατάσταση (π.χ., είμαι πολύ φορτισμένος• να το συζητήσουμε αργότερα;). Αποστασιοποιηθείτε από αυτό που συμβαίνει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή & με μια πρώτη ευκαιρία, όπου το κλίμα είναι ήσυχο, συζητείστε μαζί του. Πάρτε την ευθύνη των λεγόμενών σας & – εάν το εκτιμήσετε – πείτε του και συγγνώμη.
  • Ξεκαθαρίστε τα όριά σας & το τι επιτρέπετε να συμβαίνει όταν η μεταξύ σας σύγκρουση έχει φτάσει στο ζενίθ. Δεσμευτείτε για αμοιβαία κατανόηση & χτίστε από κοινού, νέες συμφωνίες.
  • Καλλιεργείστε σταδιακά, μια ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί σας & επιτρέψτε μέσα από αυτήν να “χωρέσουν” και τα εύκολα & τα δύσκολα της σχέσης σας. Όσο το καταφέρνετε, τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση θα νιώσετε. Ενίοτε μπορεί να προκύψουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις που μπορεί και να σε εκπλήξουν.

Μέσα από μια προσωπική ενδοσκόπηση του τι μπορείτε κι εσείς να αλλάξετε σταδιακά από το σύνηθες μοτίβο αποφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα σε όσους έχουν ζητήσει την στήριξή μας στο γραφείο. Συμπληρωματικά, έχουν αποκτήσει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους, όταν η κατάσταση φαίνεται ανεξέλικτη.

Πηγή:
Gottman, J., & Silver, N. (1999). The seven principles for making marriage work. New York, NY: Three Rivers Press.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων