Το “Μένουμε σπίτι” είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας με σκοπό να περιοριστεί η πανδημία του κορονοιού και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να προστατευθεί και να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες. Εχω διαβάσει πολλά άρθρα μέχρι στιγμής και η αλήθεια είναι ότι όλα έχουν ως κοινό σκοπό την ενημέρωση και συμμόρφωση των πολιτών για να μην μετρήσουμε και άλλα θύματα. Δυστυχώς όμως ο περιορισμός φέρνει και ένα σωρό ψυχολογικές αντιδράσεις όπου δεν πετυχαίνει τον σκοπό αυτό. Ηλικιωμένοι που τους βλέπουμε να κυκλοφορούν, γονείς οι οποίοι δεν αντέχουν την γκρίνια των παιδιών και βγαίνουν για διασκέδαση, σούπερ μάρκετ γεμάτα, παιδικές χαρές γεμάτες και σπίτια σχεδόν άδεια. Ως επαγγελματίας μπορώ να κατανοήσω τι αντιδράσεις φέρνει η κοινωνική απομόνωση και έχω να προτείνω κάποιες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση.
- Αποδεχτείτε την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν πρόκειται για υπερβολή αλλά για υπευθυνότητα προς το γενικό καλό.
- Απαλλαγείτε απο το σύνδρομο του άτρωτου. Μπορεί εσείς να είστε υγιείς και να μην νοσήσετε αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους και ειδικά για τον παππού, την γιαγιά και για μερικά άτομα που έχουν κάποιες παθήσεις που τους κάνουν ευάλωτους. Υπάρχουν γονείς που έχουν παιδάκια με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυτήν την στιγμή τρέμουν στην ιδέα να κολλήσουν οι ίδιοι και να το μεταφέρουν εν αγνοία τους.
- Λίγο σύνδρομο ήρωα δεν θα μας κάνει κακό. “Δεν νοσώ αλλά παίρνω όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να βοηθήσω αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη την υπευθυνότητα μου.”
- Αρπάξτε αυτήν την ευκαιρία για χαλάρωση και παιχνίδι μέσα στο σπίτι. Ας ξαναθυμηθούμε την παντομίμα, το κρυφτό, το σκοτεινό δωμάτιο, την μπιρίμπα (για τους γονείς), αυτήν την συνταγή που τόσο καιρό λέμε να φτιάξουμε αλλά δεν είχαμε χρόνο, την γενική καθαριοτήτα του σπιτιού, και τόσα ακόμα που καιρό θέλουμε να κάνουμε αλλά ποτέ δεν βρίσκαμε τον χρόνο.
- Για τα ζευγαράκια, ας θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που μείνατε στο κρεββάτι χωρίς να κοιτάτε το ρολόι σας, ή που μαγειρέψατε παρέα.
- Για τους ελεύθερους, να καλέσετε έναν φίλο ή μια φίλη (αν είναι εφικτό) και να θυμηθείτε τα φοιτητικά σας χρόνια, ή να ασχοληθείτε με το χόμπυ που έχετε παρατήσει λόγω έλλειψης χρόνου, ή να διαβάσετε τα βιβλία της λίστα σας.
- Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πλέον και τόσες εφαρμογές που επιτρέπουν τις βιντεοκλήσεις και μπορείτε να μην χάσετε επαφή με τους αγαπημένους σας ή την εργασία σας. Μπορείτε ακόμα να καλέσετε τον παππού ή την γιαγιά σας και να κάνετε αυτές τις συζητήσεις που καιρό θέλατε. Να μάθετε για την ζωή τους.
- Δείτε το και ώς ευκαιρία για να μείνετε στο “κέντρο” σας και να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας σε ψυχικό επίπεδο.
- Μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους σας στην ύπαιθρο, σε ανοιχτό περιβάλλον λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Τα παραπάνω βοηθούν να μην δούμε έναν περιορισμό ως εγκλεισμό αλλά ως ευκαιρία προς μια καλύτερη και θετικότερη αντιμετώπιση μιας κρίσιμης κατάστασης.
Κατανοώ οτι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν σπίτι, γι αυτό και εφιστώ την προσοχή σε όσους μπορούν για να αφήσουμε το περιθώριο μόνο σε όσους κρίνεται απαραίτητη η μετακίνηση τους περιορίζοντας την εξάπλωση του ιού.
Πολλοί ψυχολόγοι όπως και το γραφείο μας, προσφέρουμε συνεδρίες μέσω διαδικτύου και είμαστε στη διάθεση σας για να παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη.