Τα μυστικά του έγγαμου βίου

 Όλοι θυμόμαστε τη στιγμή εκείνη, που γνωρίσαμε το/τη σύντροφό μας  και δημιουργήσαμε σχέση. Η σχέση αυτή υποσχέθηκε όνειρα, ευτυχία, πολλούς απογόνους αλλά και ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα σε εσάς και το/τη σύντροφό σας, με τα δεσμά του γάμου. Και γάμος σημαίνει να δέχεσαι και τα «καλά» αλλά και τα «κακά» της συμβίωσης.

 

Η επιτυχία ενός γάμου δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τα συναισθήματα που τρέφουν δύο άνθρωποι. Η εγρήγορση όπως και η επίμονη προσπάθεια είναι απαραίτητα για να μπορούμε να υποστηρίξουμε καθημερινά και για πάντα την αγάπη στη σχέση μας με το/τη σύντροφό μας αλλά και να καταφέρνουμε να υπερνικάμε τις όποιες αντιξοότητες.

12 «συστατικά» … γάμου!

1. Γονείς και πεθερικά. Μακριά και αγαπημένοι! Οι σχέσεις σας χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν στα νέα δεδομένα της κοινής ζωής σας.

2. Αλληλοκατανόηση. Τα προσωπικά όρια του καθενός θα πρέπει να είναι σεβαστά και από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

3. Έρωτας. Το απαραίτητο συστατικό για την ομαλή πορεία ενός γάμου. Οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική σας ζωή.

4. Παιδιά. Ο ερχομός του… πελαργού προσθέτει ακόμη ένα ρόλο για εσάς. Μην ξεχάσετε όμως, σε καμία περίπτωση το ρόλο εκείνον του/της συζύγου.

5. Κρίση. Δείξτε κατανόηση, στις όποιες δυσκολίες ή ακόμη και κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

6. Ισχυρός δεσμός. Να καταφέρνετε πάντα στο τέλος τα προβλήματα να σας ενώνουν και όχι να σας απομακρύνουν.

7. Ασφάλεια. Ο γάμος σας, είναι σημαντικό να σας παρέχει ασφάλεια και σε καμία περίπτωση ανασφάλεια.

8. Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό. Και όμως είναι αλήθεια, βασικό συστατικό και αυτό, αφού επιδρά στην απομόνωση, πλήξη, στην εκτόνωση προβλημάτων αλλά και την δημιουργία προσδοκιών.

9. Φροντίδα. Να φροντίζεις, το/τη σύντροφο σου και εκείνος εσένα. Να καταφέρνεις να του/της είσαι απαραίτητη/τος.

10. Συντήρηση. Οι αναμνήσεις, τα όνειρα, τα σχέδια είναι αυτά που θα σας γυρίζουν λίγα χρόνια πίσω, για να διατηρήσετε αναλλοίωτες όλες αυτές τις στιγμές τις οποίες ζήσατε.

11. Πειρασμός. Αποφύγετε την οποιαδήποτε επαφή με άτομα εκτός του γάμου σας, τα οποία διεγείρουν μέσα σας ερωτικά συναισθήματα.

12. Όχι βιασύνη. Μην συμφωνείτε πρόχειρα με τα όσα λέει ο/η σύντροφός σας, μόνο και μόνο για να τελειώσει γρήγορα η συζήτησή σας.

Το μεγάλο «στοίχημα» του γάμου

Τη «συνταγή της ευτυχίας» πολλοί προσπάθησαν να την πετύχουν, μα λίγοι ήταν όμως εκείνοι που τη γεύτηκαν. Η φράση «εμείς δεν μαλώνουμε ποτέ», δεν είναι αληθινή για ένα ζευγάρι! Και δεν υφίσταται, γιατί ένα ζευγάρι δίχως καυγάδες ή λογομαχίες δεν είναι φυσιολογικό, αλλά ούτε ευτυχισμένο, διότι ο θυμός, ο εκνευρισμός, ακόμη και το ξέσπασμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση που κρατά τις ισορροπίες ανάμεσά τους.

Πολλές φορές όμως συμβαίνει να το φέρνει πιο κοντά, βλέποντας με μια διαφορετική αντίληψη την όλη κατάσταση που το έφτασε στα άκρα. Το να προσπαθούν οι σύντροφοι να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις ευαισθησίες τους, καθώς και να προσπαθούν να δίνουν συνεχώς τον καλύτερό τους εαυτό  για τη σχέση τους με το/τη σύντροφό τους είναι βήματα για έναν επιτυχημένο γάμο. Τον ελεύθερο χρόνο που αφιερώνετε μεταξύ σας, επιλέξτε να τον περνάτε ευχάριστα, γιατί και οι θετικές εμπειρίες, όπως και οι ευχάριστες στιγμές, αποτελούν πηγή προστασίας της σχέσης σας.

Επιπλέον, η καλή σεξουαλική σχέση μεταξύ των δύο αποτελεί σημείο σύγκλισης και κοινής προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό. Οι ειδικοί ομολογούν ότι η σεξουαλική επαφή διαφυλάσσει από τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλούν τόσο οι επαγγελματικές όσο και οι οικογενειακές υποχρεώσεις.

Μάθετε κι αυτό:

Εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι διαμάχης και αρνητικής προσέγγισης ανάμεσα στο ζευγάρι: η επίκριση, η άρνηση, η περιφρόνηση και η αμυντικότητα. Οι τέσσερις αυτοί παράγοντες συνήθως προμηνύουν τους «τίτλους τέλους» για ένα ζευγάρι.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων