Δεύτερο Πάσχα σε καραντίνα – Πως θα το διαχειριστούμε καλύτερα.

 

 

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πάσχα θα μας βρει με περιορισμούς, έλλειψη επαφής με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και πάνω από όλα αγωνία, κούραση και απογοήτευση. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία όπου είναι στο χέρι μας να φτάσει στο τέλος της. Αρκετοί πλέον είναι εμβολιασμένοι και ελπίζουμε να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι που θα αρχίσει να θυμίζει κάπως τον παλιό καλό καιρό. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ο κόσμος δείχνει να μην έχει άλλες αντοχές και υπομονή, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε την κατάσταση στο σήμερα για ένα γρηγορότερο και καλύτερο αύριο -την μεταcovid περίοδο.

 

Για να φτάσουμε εκεί ας ακολουθήσουμε κάποιους από τους παρακάτω τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο φετινό Πάσχα:

 

  • Πρώτα πρέπει να φροντίσουμε την δική μας καλή ψυχική υγεία ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην αίσθηση ματαίωσης για τις μέρες αυτές και να δώσουμε και το παράδειγμα στα παιδιά μας ή/και στους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους.

 

  • Βρίσκουμε τρόπους προσαρμογής στην σημερινή κατάσταση. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να περάσουμε όμορφα αυτές τις μέρες; Μπορείτε αντί να αγοράσετε για παράδειγμα τσουρέκι να το φτιάξετε εσείς μαζί με άλλα μέλη της οικογενείας.

 

  • Ψάχνουμε στο διαδίκτυο τις συνήθειες και τις παραδόσεις που είχαν αρκετά παλιά οι άνθρωποι, την Μεγάλη Εβδομάδα, που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέσα, και προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη ή να τα φτιάξουμε και εμείς. Εκμεταλλευόμαστε την συνθήκη ώστε να διδάξουμε με ευχάριστο τρόπο και τα παιδιά μας.

 

  • Μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στην γιαγιά και στον παππού στο χωριό και να τους ρωτήσουμε πληροφορίες σχετικά με τα έθιμα τους το Πάσχα. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και κλείνουμε λίγο την απόσταση που μας κρατάει μακριά.

 

  • Εφόσον το Πάσχα στο χωριό δεν γίνεται και φέτος, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την φύση κοντά στο τόπο κατοικίας μας. Βόλτες με ποδήλατο, περίπατο, κλπ.

 

  • Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο και στον εαυτό μας αλλά και στα παιδιά μας, όχι μέσα από πλατφόρμες μελέτης, αλλά κάνοντας δραστηριότητες μαζί. Τα παιδιά βιώνουν καινούργιες καταστάσεις και μέσα από την δική μας αντιμετώπιση έχουμε την ευκαιρία να τους διδάξουμε την έννοια της προσαρμοστικότητας, της αξιοποίηση των θετικών παραγόντων και της ικανότητας για επαναπροσδιορισμό.

 

  • Όσοι δεν έχουν παιδιά μπορούν να περάσουν χρόνο κάνοντας τα παραπάνω με τον σύντροφό τους, έναν καλό φίλο ή με τα ανίψια.

 

  • Δεν ξεχνάμε και κάποιους ανθρώπους που είναι μόνοι και είναι ακόμα πιο δύσκολη η διαχείριση της απομόνωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να τους προσκαλέσουμε προσφέροντάς τους στιγμές που θα ανακουφιστούν από την αίσθηση της μοναξιάς.

 

  • Και τέλος, αποφασίζουμε με ποιους θα περάσουμε το Πάσχα, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 

 

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και όσο καλύτερα και ορθότερά το αντιμετωπίσουμε τόσο πιο δυνατοί θα βγούμε από αυτή την covid εποχή. Ας προωθήσουμε την θετικότητα και ας σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούμε και εμείς τις κατάλληλες συνθήκες αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε.

 

Καλό Πάσχα!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων