Ζηλεύω στην σχέση μου… τί να κάνω;

 

Με αφορμή τις εξελίξεις του περιστατικού επίθεσης με το βιτριόλι, εκτιμήσαμε πως θα είχε ενδιαφέρον να γράψουμε για συμπεριφορές ζήλιας μέσα στην σχέση, αξιοποιώντας τόσο την επαγγελματική μας εμπειρία όσο και τις βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με το θέμα.

Στο ξεκίνημα της σχέσης, ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη. Ζούμε την κάθε στιγμή της, με θετική ενέργεια και πάθος. Ο χρόνος όμως, και η πολυπλοκότητα της ζωής μας μπορούν να φέρουν ανατροπές. Εντάσεις, έντονοι διαπληκτισμοί και ζηλότυπες συμπεριφορές προς τον σύντροφό μας γίνονται η καθημερινότητά μας. Αντιλαμβανόμαστε πως μας είναι δύσκολο να ζήσουμε χωρίς αυτόν, μας είναι ακόμα πιο δύσκολο να μείνουμε μόνοι μας. Έτσι, στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, μπορεί και να προβούμε σε ακραίες, βίαιες συμπεριφορές.

Ανατρέχοντας στην διεθνή βιβλιογραφία, η ζήλια σχετίζεται με πιο ανασφαλείς και ανήσυχες προσκολλήσεις (Miller, Denes, Diaz, & Buck, 2014), χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια (DiBello, Rodriguez, Hadden & Neighbours, 2015). Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση, την ποιότητα και την δέσμευση στη σχέση (Dandurand & Lafontaine, 2014). Οι Hart και Legerstee (2013) αναφέρουν ότι η ζήλια δύναται να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης, θυμού, φόβου ή/και άγχους.

Στην θεραπεία, τα ζευγάρια φέρνουν την δική τους ιστορία σχετικά με συμπεριφορές ζήλιας. «Μπορεί να ερωτευθεί τον συνεργάτη της ή την συνεργάτιδά του και να με αφήσει», «ανησυχώ πως θα τον/την χάσω και για αυτό παρακολουθώ τις κινήσεις του/της, στο facebook» είναι μερικά παραδείγματα. Πάντα θα βρίσκουμε τρόπους για να υποστηρίξουμε την ιστορία μας. Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ιστορία λέτε στον εαυτό σας; Πιστεύετε πως είστε μη αγαπητοί και σύντομα ο/η σύντροφός σας θα το ανακαλύψει; Μήπως οι ακραίες συμπεριφορές σας έχουν αφετηρία πριν την ενηλικίωσή σας, λόγω δύσκολων σχέσεων στην πατρική σας οικογένεια; Ποιος είναι τελικά, ο πυρήνας των συναισθημάτων ζήλιας σας;

Στην θεραπεία ζεύγους, τα άτομα χρίζονται «ειδικοί» για τη δική τους ζωή. Η θεραπεία διαπνέεται από σεβασμό και δεν δημιουργεί ενοχή. Προσφέρει ενδυνάμωση και ταυτόχρονα, μειώνει την αίσθηση απομόνωσης, μιας και ξεκαθαρίζονται οι λόγοι που το άτομο νιώθει επιβαρυμένο. Στόχος της θεραπείας είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη στη σχέση, ώστε τα αρνητικά συναισθήματα και οι ζηλότυπες συμπεριφορές να χάσουν την ισχύ τους μέσα στη σχέση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων