Καραντίνα και τσακωμοί

Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται περισσότερο αυτή την εποχή;
Ο περισσότερος χρόνος μαζί, μας κάνει να γνωρίζουμε σε λεπτομέρεια την καθημερινότητα του συντρόφου μας και να διαφωνούμε σε θέματα που ίσως δεν γνωρίζαμε πριν, ή δεν μας απασχολούσαν. Προ καραντίνας μπορεί να μη γνωρίζαμε πόση ώρα αθλείται ο σύντροφος μας, πως μαγειρεύει ο/η σύντροφος μας, πόση ώρα καθαρίζει, εάν βλέπει τηλεόραση το πρωί, εάν ασχολείται με το κινητό της/του, πόση ώρα μιλάει με τη μαμά του, ή πόση ώρα βουρτσίζει τα δόντια του/της. Αυτή η έξτρα πληροφορία δίνει τροφή για κριτική και αυτή είναι και η πηγή του προβλήματος. Ξαφνικά εμφανίζονται καινούριες συμπεριφορές, που δεν είναι ακριβώς καινούριες αλλά που τώρα που είμαστε συνέχεια μαζί τις παρατηρούμε, τις αναλύουμε αφού έχουμε τόσο χρόνο, και εκνευριζόσαστε.
Αντί να έχει ενδιαφέρον αυτή η διαδικασία “γνωριμίας”μας προκαλεί εκνευρισμό.
Ο εκνευρισμός προκαλεί διαφωνίες και αναδεικνύει την έλλειψη αποδοχής που έχουμε μάθει από την οικογένεια που μεγαλώσαμε, και υποστηρίζει την άποψη ότι το δικό μας είναι το σωστό. Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι οι συμπεριφορές όλων των μελών της οικογένεια μας πρέπει να συμβαδίζουν με τα δικά μας πρότυπα. Απορρίπτουμε ότι δεν συμφωνούμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους γύρο μας σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα.
~~Θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε μία προσπάθεια μέσω μιας άσκησης:
να περιορίσουμε αυτή την εσωτερική μας φωνή που επιμένει ότι η δική μας άποψη είναι η σωστή, να χαλαρώσουμε και να επιτρέψουμε στη/στο σύντροφο μας να είναι και να κάνει αυτό που θέλει. Τόσο απλά. Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει τα θέματα του αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε και πρέπει να το σεβαστούμε.
Αυτή η αποδοχή θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους: Θα είμαστε πιο χαλαροί και υπομονετικοί, με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, με μεγαλύτερο σεβασμό στις προτιμήσεις των άλλων. Με ένα μαγικό τρόπο θα συμβάλει στη βελτίωση της σχέση σας με τη/το σύντροφο σας, ή και με τα παιδιά σας για εσάς που έχετε.
Αυτός ο εγωκεντρικός διάλογος, η επιμονή στη δική μας άποψη, η δυσκολία να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα, η κριτική σε ότι διαφωνούμε, όσο απίστευτο και εάν μας φαίνεται είναι ο σπόρος του ρατσισμού και της βίας που είναι θέματα που μας απασχολούν αυτή την εποχή.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων