Ο επικίνδυνος άνθρωπος.

 

Στην αρχή είναι καλός. Λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Έξυπνος, καταλαβαίνει τις ανάγκες μας. Δημιουργεί μία σχέση εξάρτησης. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να μας πλησιάσει. Πολλά υποσχόμενος. Μας κάνει να πιστέψουμε ότι μέσα από αυτή τη σχέση που συνήθως εκείνος αποζητάει, θα μας συμβεί κάτι όμορφο. Όσο μας πλησιάζει, μας κριτικάρει. Στην αρχή με το «γάντι», με λίγο χιούμορ αρχίζει να διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Μας προτείνει σκέψεις και κίνητρα που δεν υπάρχουν και μας κάνει να πιστέψουμε τη δική του αλήθεια. Μας προβάλλει τις αρρωστημένες σκέψεις του. Ξαφνικά τα δικά του πιστεύω γίνονται πιο ισχυρά και από τα δικά μας. Μας κάνει να αμφισβητήσουμε τις ικανότητες μας, ακόμη και τα πιστεύω μας. Λέει ψέμματα και του έχουμε δώσει τη δύναμη να μας πείθει. Σιγά σιγά αρχίζει να μας προσβάλει. Μας στενοχωρει αλλά και μας παρηγορεί και προσπαθεί να γίνει ο σωτήρας μας. Χάνουμε την αυτοεκτίμηση μας. Μας ελέγχει συναισθηματικά. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες του χαρακτήρα της/του, την οξυθυμία της/του, τον ρατσισμό αλλά παγιδευμένοι πλέον δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση να φύγουμε.
Η συνέχεια μίας τέτοιας σχέσης διαφέρει. Σίγουρα όμως είναι τοξική. Μας αλλάζει το τρόπο σκέψης μας, πολλές φορες ακόμη και την ηθική μας. Μας βάζει σε επικίνδυνα μονοπάτια όσο αφορά τη ψυχική μας υγεία. Μας «τρελαίνει». Αρρωσταίνουμε, πολλές φορές όχι μόνο ψυχικά αλλά και οργανικά. Έχει ένα τρόπο να μας πείθει ότι εκείνος ή εκείνη είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Χειριστικός, άρρωστος ψυχικά, ταλαιπωρημένος συνήθως από παιδικά τραύματα και σχεσεις του παρελθόντος.
Αυτός ο ανθρωπος μπορεί να είναι ο/ η σύντροφος σας, η μαμά ή ο μπαμπάς των παιδιών σας, η/ο συνεργάτης σας ή ακόμη και ο μέντορας σας. Δίπλα του νιώθουμε λίγοι, ανίκανοι και φοβισμένοι αλλά μας έχει γίνει και απαραίτητη/ος, έχει δημιουργηθεί ψυχική εξάρτηση.
Εάν βρίσκεστε σε μία παρόμοια σχέση, μιλήστε. Όσο και να έχετε χάσει το ηθικό σας, επικοινωνήστε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων