Ο πατέρας μετά το διαζύγιο

Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με το διαζύγιο και τα παιδιά, όπως και τόσες ιστορίες που ακούμε καθημερινά από ανθρώπους που είτε είναι σε κατάσταση διαζυγίου, είτε έχει περάσει αρκετό διάστημα από την έναρξη του, είτε ειναι κάποιος κοντινός μας που έχει πάρει διαζύγιο. Τα σχόλια είναι αμέτρητα όπως και οι κατηγορίες για το ποιος ευθυνόταν και ποιος είναι καλύτερος γονέας πριν και μετά το διαζύγιο. Στα περισσότερα διαζύγια δυστυχώς οι πρώην σύζυγοι εμμένουν στο θυμό και την απώλεια και αγνοούν τις τεράστιες συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες που θα υποστούν τα παιδιά!! Ο ασταμάτητος πόλεμος μεταξύ των δύο γονέων φθίρει μερικές φορές έως και ανεπανόρθωτα την ψυχική υγεία των παιδιών.
Αυτή τη φορά όμως θέλω λίγο να εστιάσω στους μπαμπάδες και στην επικοινωνία τους με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το διαζύγιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πατέρας είναι αυτός που φεύγει από το σπίτι οπότε και ξαφνικά βρίσκεται σε μια καινούργια κατάσταση βιώνοντας διάφορα συναισθήματα (θυμό, άγχος, αγωνία, στεναχώρια, κτλ). Ακούω συχνά “έχασα την καθημερινότητα των παιδιών μου” και εδώ είναι το πρώτο “φάουλ” σας. Εάν η μητέρα είναι συνεργάσιμη τότε δεν έχετε κανένα λόγο να χάνεται την καθημερινότητα των παιδιών σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά, μπορείτε να τα πηγαίνετε στις δραστηριότητες τους, μπορείτε να βοηθάτε στο διάβασμα, μπορείτε να συμφωνήσετε με την μητέρα ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι όλα τα μέλη ικανοποιημένα. Η υποχρέωση σας δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και γονική, και αυτό σημαίνει να είσαστε κοντά στην εξέλιξη των παιδιών σας. Δεύτερο “φάουλ” και πολύ σημαντικό εξίσου είναι να παίρνετε το ρόλο του διασκεδαστή και του καλού, λόγω του φόβου σας για την πιθανή απόρριψη τους και των ενοχών σας για την απουσία σας. Και εδώ πάλι θα πω ότι όσο πιο κοντά είστε στα παιδιά σας τόσο πιο πολύ δεν θα νιώθετε αυτήν την ανάγκη για την εύνοια των παιδιών σας. Και τρίτο “φάουλ” είναι να βλέπουν τα παιδιά την απέχθεια σας για την μητέρα τους. Γιατί τα παιδιά αυτό ερμηνεύουν…δεν ερμηνεύουν την απέχθεια σας για την πρώην σύζυγο σας. Αυτό είναι κάτι που αφορά εσάς και όχι εκείνα. Σημαντικό να θυμάστε πως όταν εσείς φεύγετε από το σπίτι τότε οι ευθύνες και η κούραση της μητέρας πολλαπλασιάζονται και ότι ο χρόνος σας με τα παιδιά δεν είναι μόνο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους αλλά και γιατί θέλετε η μητέρα τους που έχει αναλάβει τον περισσότερο χρόνο και με τις περισσότερες καθημερινές ευθύνες (διάβασμα, μαγείρεμα, σχολεία, διαδρομές, δραστηριότητες, άστατος ύπνος, κτλ) να ξεκουράζεται ώστε να είναι πιο αποδοτική με τα παιδιά σας.
Η επικοινωνία που θα έχετε εσείς μαζί τους σήμερα είναι η επικοινωνία που θα έχουν εκείνα αύριο με εσάς.
Γενικά θα πω πως τα παιδιά είναι παρα πολύ σημαντικό να βιώσουν τις λιγότερες αλλαγές που γίνεται. Είναι αναπόφευκτο να μην βιώσουν κάποιες αλλαγές και είναι αναπόφευκτο να μην γίνουν και λάθη. Σημασία έχει να έχετε ως προτεραιότητα την καλύτερη πιθανή έκβαση μιας επίπονης για όλους διαδικασίας όπως αυτή του διαζυγίου. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι με τον άνθρωπο που χωρίζουμε μοιραστήκαμε και υπέροχες στιγμές, γίναμε γονείς χάρη σε αυτούς, εξελιχθήκαμε και εμείς μέσα από την σχέση αυτή και τον θυμό μας να τον δουλέψουμε με ειδικούς και όχι μέσω των παιδιών μας.
Βεβαίως και θα ακολουθήσει άρθρο για την μητέρα μετά το διαζύγιο και τα δικά της πιθανά “φάουλ”.
Οφείλω να πω επίσης πως όλοι μας χρειαζόμαστε μια περίοδο χάριτος για να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα και η τακτική ΕΙΡΗΝΙΚΗ επικοινωνία για τα παιδιά μεταξύ των γονέων που χωρίζουν είναι το κλειδί.
Χωρίζουμε ως ζευγάρι, όχι ως γονείς.

Η κατάλληλη επαγγελματική υποστήριξη σε θέματα σχέσεων, παιδιών, εφήβων, καθώς και η μετέπειτα προσωπική ζωή των χωρισμένων πλέον γονέων είναι σημαντική και είμαστε κοντά σας για κάθε ζήτημα που σας απασχολεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων