Παγιδευμένοι με τα παιδιά, στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τηλεργασία και τα κλειστά σχολεία μας έχουν αναγκάσει να είμαστε όλοι μαζί κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Η «καλημέρα» ηχεί γλυκά το πρωί, αλλά ένα ανούσιο σχόλιο μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλη ένταση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Φωνές, τσακωμοί, έντονος εκνευρισμός και μετά, κλειστές πόρτες όπου ο καθένας προσπαθεί να ηρεμήσει μόνος του μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή ένα chat με κάποια φίλη ή φίλο. Η κατάσταση κάπως αποφορτίζεται μέχρι την επόμενη ημέρα, όπου ξεσπάσματα, ευερεθιστότητα, άρνηση και επιθετικότητα «ξετρυπώνουν» μέσα στην σχέση με τα παιδιά μας.

Ως γονιός αναρωτιέσαι εάν υπάρχει κάτι που δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις, για να μην ξαναζήσεις την ίδια κατάσταση την επόμενη ημέρα.

  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην διαθέτετε απαραίτητα τις δεξιότητες για την επίλυση των καθημερινών συγκρούσεων με τα παιδιά σας και έχει έρθει η στιγμή να το αποδεχτείτε.
  • Μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε κάνετε λάθος στον τρόπο που διαχειρίζεστε τις εντάσεις και να αναδείξετε ότι δεν τα κάνετε όλα τέλεια. Είναι άλλωστε, μια καλή ευκαιρία να αναδείξετε ότι οι σχέσεις βελτιώνονται όταν επιτρέπεται το λάθος, το μπέρδεμα και μετά ο επαναπροσδιορισμός της προβληματικής συμπεριφοράς.
  • Θυμίστε στον εαυτό σας για την ευγνωμοσύνη που νιώθετε για τα σημαντικά ή ασήμαντα που συμβαίνουν στο σπίτι και επικοινωνήστε τα. Ένα «ευχαριστώ» για ένα συγυρισμένο δωμάτιο είναι μια ωραία ιδέα.
  • Προσπαθείστε να σκεφτείτε πιθανές ερμηνείες σχετικά με το γιατί το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο ή ενοχλημένο. Συζητείστε μαζί του και επιβεβαιώστε τες σε στιγμή όπου το κλίμα στο σπίτι είναι ήρεμο.
  • Μην ξεχνάτε πως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με την βεβαιότητα ότι είστε κοντά τους, μπορούν να διαχειριστούν τις νέες προκλήσεις καλύτερα.

Εάν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές του παιδιού σας, είμαστε στην διάθεσή σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων