Πώς οι γονείς μπορούν να διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση του παιδιού τους στο σχολείο την περίοδο του κορωνοϊού?

Ανέκαθεν πολλά παιδιά είχαν διάφορες ανησυχίες κατά την επιστροφή τους στο σχολείο. Άλλα ανησυχούσαν για την ανεμελιά του καλοκαιριού που θα έχαναν, ενώ κάποια άλλα για φίλους που άλλαζαν τάξη ή σχολείο. Σήμερα, τα παιδιά έχουν να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους για την τήρηση των νέων κανόνων που η νέα πραγματικότητα επιβάλλει (όπως π.χ., η τήρηση φυσικής απόστασης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας). Η νέα σχολική χρονιά λοιπόν, ξεκινά με την βεβαιότητα πως θα είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλη.

Σας παραθέτουμε προτάσεις για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών σας κατά την επιστροφή τους στο σχολείο

  • Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα

Αναμφίβολα, η αβεβαιότητα είναι βασικός παράγοντας άγχους για όλους μας. Το να προσπαθήσετε δε, να την καταπολεμήσετε, ενδέχεται να επιδεινώσετε το άγχος σας και να το μεταδώσετε στο παιδί σας. Εναλλακτικά, αποδεχτείτε την κατάσταση ως τέτοια και συζητείστε με το παιδί σας με ρεαλισμό, όσο αυτό είναι εφικτό. Ταυτόχρονα, προσανατολίστε το παιδί να επικεντρωθεί σε ό,τι μπορεί να ελέγξει (όπως π.χ., πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους) παρά σε ό,τι δεν μπορεί να γνωρίζει ή να ελέγξει.

  • Ενθαρρύνετε την ευελιξία

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει την ευέλικτη σκέψη του & να το ενθαρρύνετε να την αξιοποιεί τις φορές εκείνες που το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αλλάζει αναγκαστικά και χωρίς προειδοποίηση. Μέσα από υποθετικά σενάρια από την καθημερινότητά σας, όπου τα δεδομένα ή οι κανόνες αλλάζουν, συζητείστε για εναλλακτικές. Άλλωστε, οι γνωστικές και μεταγνωστικές διεργασίες που σχετίζονται με την σκέψη και την μάθηση, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για άτομα όλων των ηλικιών (Douglas, 2020).
Ενθαρρύνετέ το να αφιερώνει χρόνο για να σκεφτεί πριν αποφασίσει (όπου είναι εφικτό) σε κάτι που του ζητιέται από τους φίλους του. Επίσης, επιτρέψτε του μια μαλακή μετάβαση από το σχολείο στο σπίτι. Δώστε του τον χρόνο να χαλαρώσει μετά το άγχος της μάσκας όλη την ημέρα, χωρίς προγραμματισμένες δραστηριότητες στο σπίτι.

  • Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού σας

Κάθε παιδί που μπορεί να μάθει να είναι ανεξάρτητο – πάντα με βάση την ηλικία του και το επίπεδο ανάπτυξής του- είναι μια σημαντική βοήθεια στην σχολική ζωή. Π.χ., το να είναι σε θέση το παιδί να εφαρμόσει σωστά το απολυμαντικό χεριών ή να δέσει τα παπούτσια του, είναι μικρές αλλά πολύ σημαντικές δεξιότητες.

  • Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας

Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε ή και να μειώσετε τις προσδοκίες σας σχετικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού σας. Ορισμένοι γονείς φοβούνται πως τα παιδιά τους δεν θα λάβουν την ίδια εκπαίδευση με κάποιο άλλο παιδί και ότι με κάποιο τρόπο, τα παιδιά τους δεν θα προχωρήσουν. Ας έχουμε κατά νου, πως εάν υπερισχύσει ο φόβος μας γύρω από την εκπαίδευση, στην πραγματικότητα δεν βοηθά το παιδί μας να μάθει. Αντιθέτως, μπορεί να τον κάνει πιο ανήσυχο και πιο αποθαρρημένο.

Δώστε προσοχή σε ενδείξεις άγχους κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους, να οργανώνουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σχολικές τους υποχρεώσεις και να επικοινωνούν με τους δασκάλους τους, όταν χρειάζεται. Εάν το παιδί σας είναι επιρρεπές σε άγχος/φοβίες ή και αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, αξιοποιείστε την έμπειρη γνώμη ενός ειδικού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων