Τα συνηθέστερα προβλήματα στην συντροφική σχέση.

 

Οι συντροφικές σχέσεις είναι το θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των θεραπευόμενων όταν έρχονται για ψυχοθεραπεία και αυτό γιατί μέσα από τις σχέσεις τους ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους και τους άλλους. Το «σχετίζεσαι» ξεκινάει από την ημέρα που γεννιέσαι και σε ακολουθεί σε ολόκληρη την ζωή σου. Οι σχέσεις που είχες και ίσως ακόμα έχεις με το οικογενειακό περιβάλλον καθορίζουν κατά πολύ τα θέματα που αναδεικνύονται στις συντροφικές σου σχέσεις και αυτό αποτελεί την ατομική σου πραγματικότητα που πολλές φορές συγκρούεται με την πραγματικότητα του συντρόφου σου. Καθώς μεγαλώνεις όλο και πιο πολύπλοκες γίνονται οι σχέσεις παρέα με την κούραση που νιώθεις, και κάπου εκεί αρχίζει να σε παρασύρει, να συμβιβάζεσαι, να χάνεις την όρεξη και την επιθυμία σου, να αμελείς να εφαρμόσεις αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας, να θυμώνεις μέχρι που μπορεί να συμβεί κάτι τόσο έντονο που θες δεν θες θα σε κάνει να ασχοληθείς, παλεύοντας το ή παρατώντας το. Πριν φτάσεις σε αυτό το στάδιο, ίσως τα παρακάτω προβλήματα σε βοηθήσουν να αναρωτηθείς αν διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά την σχέση σου και αν παραβλέπεις προβλήματα που σε καλούν να επιδιορθώσεις.

 

  1. Διαφωνίες

Δύσκολο να συμφωνείς σε όλα, όπως και δύσκολο όταν αρχίζει να γίνεται μάχη του ποιος θα επικρατήσει. Οι συντροφικές σχέσεις δεν έχουν αρχηγό, είναι δύο ισότιμα μέλη που συζητούν για να πάρουν την καλύτερη απόφαση, είτε μικρή είτε μεγάλη.  Αν αρχίζει η διαφωνία να γίνεται τσακωμός με έναν ή και τους δύο να κλιμακώνουν την ένταση τότε είναι η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα, να ηρεμήσετε, να το σκεφτείτε καλύτερα και να το ξανά συζητήσετε.

 

  1. Επικοινωνία

Υπάρχουν στυλ επικοινωνίας όταν αναφερόμαστε σε ζευγάρια. Είναι τα ζευγάρια που δεν μιλούν πολύ, ζευγάρια που μιλούν αρκετά, ζευγάρια που κάποτε επικοινωνούσαν και τώρα έχουν αφεθεί στο να μαντεύει ο ένας την σκέψη του άλλου, ζευγάρια που δεν συμβαδίζουν στο στυλ και ένας από τους δύο αποσύρεται και ζευγάρια που κάθε συζήτηση καταλήγει σε τσακωμό. Ολα αυτά διορθώνονται εφόσον το ζευγάρι έχει την θέληση να ανακαλύψει τι δεν λειτουργεί καλά και να το λύσει.

 

  1. Απομάκρυνση

Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη, και κάποιες φορές απομακρύνει τα μέλη μιας σχέσης. Ο σύντροφός σου δεν είναι ο ίδιος που κάποτε ερωτεύτηκες, και αντί να κάνεις ότι μπορείς για να τον/την φέρεις εκεί που ήταν, γιατί δεν προσπαθείς να φτιάξεις μια πετυχημένη σχέση με την πιο εξελιγμένη εκδοχή του συντρόφου σου; Οι άνθρωποι καταναλώνουμε πολύ ενέργεια για να μην αλλάξει αυτό που ξέρουμε παρά να δώσουμε μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι παραπάνω. Εδώ πολλές φορές παρεξηγείτε και οι άνθρωποι καταλήγουν να απιστούν όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν τον «νέο» σύντροφό τους αλλά και γιατί δεν θέλουν να αφήσουν τον δικό τους «παλιό» εαυτό, που μπορεί να μας οδηγεί στο παρακάτω πρόβλημα.

 

  1. Απιστία

Η απιστία δεν είναι σπάνιο θέμα στα ζευγάρια, το αντίθετο, πολύ συχνό στην εποχή μας. Όμως μπορεί να ξεπεραστεί, όταν θέλουν και οι δύο να παραμείνουν στην σχέση και με ειλικρινή επικοινωνία να καταλάβουν τι οδήγησε εκεί και να δουλέψουν αρκετά ώστε να ανακτήσουν ότι χάθηκε. Συνήθως αυτές οι συζητήσεις είναι επώδυνες και εκεί χρειάζεται η παρέμβαση και βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα σχέσεων.

 

  1. Τραύματα

Τραυματικές εμπειρίες και εξωτερικές πιέσεις επηρεάζουν την σχέση που μπορεί να δημιουργήσει χάσμα στο ζευγάρι. Κάποιοι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους και δεν συζητούν θέματα εκτός σχέσης που τους πονούν ή τους θυμώνουν με αποτέλεσμα ο άλλος να μην γνωρίζει και να δημιουργείται απόσταση μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να σε καταλάβει και βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί είναι να επικοινωνήσετε αυτό που νιώθετε και σας προβληματίζει. Οι σύντροφοι είναι «ομάδα» που όταν στα προβλήματα του καθενός φέρονται και το αντιμετωπίζουν ως ομάδα έχουν την δύναμη στρατού.

 

  1. Εκτίμηση

Μπορεί να νιώσεις ότι ο σύντροφός σου δεν σε εκτιμά ή σε παραμελεί γιατί δεν προσπαθεί αρκετά για την σχέση σας, βάζει άλλες προτεραιότητες ή ασχολείται πολύ με τα παιδιά, κτλ.  Αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς κατηγορίες, απόσυρση ή τσακωμούς. Πολλές φορές μετά από συζήτηση καταλήγουν ότι η εκτίμηση υπάρχει αλλά δεν εκδηλώνεται ώστε να το εισπράττει και ο άλλος ή ότι μικρά καθημερινά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη αλλαγή στο να νιώσει την σημασία που έχει ανάγκη.

 

  1. Σεξουαλική ζωή

Η σεξουαλική επαφή παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο ιδιαίτερα στα ζευγάρια που είναι σε μακροχρόνια σχέση. Η καθημερινότητα, η ρουτίνα, η βαρεμάρα, η έλλειψη επιθυμίας ακόμα και οι πιθανές δυσλειτουργίες μπορούν να φέρει ένα ζευγάρι σε ρήξη, τσακωμό, απομάκρυνση και απιστία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία στην σχέση που να μην μπλοκάρει την εκδήλωση συναισθημάτων και αναγκών. Η υγιής σεξουαλική ζωή ανήκει ισάξια και ισότιμα και στους δύο.

 

  1. Οικονομικά

Τα οικονομικά βάρη και οι υποχρεώσεις ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά είναι ένα συχνό θέμα συζήτησης στην συντροφική σχέση. Διαφωνίες και ρήξη συμβαίνουν όταν τα μέλη διαφωνούν στην διαχείριση ή όταν αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ανάγκη ή αποτύχουν οικονομικά σε κάποια επένδυση. Πολλές φορές είναι αποτελεσματικό, όταν το ζευγάρι έχει διαφορετική διαχείριση, να κρατούν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

 

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, οι παρελθοντικές σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζουν κατά πολύ τις μελλοντικές μας σχέσεις που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν αντιλαμβανόμαστε την επιρροή τους διότι αδυνατούμε να κάνουμε την συσχέτιση ή να παρατηρήσουμε μοτίβα συμπεριφορών. Ο ψυχολόγος είναι ο πιο αρμόδιος σε αυτήν την περίπτωση και στην θεραπεία η θεραπευτική σχέση γίνεται ο πυρήνας της διαδικασίας. Μία σχέση που σου επιτρέπει να ρισκάρεις να γνωρίσεις καλύτερα τον θαυμαστό και πολύ-επίπεδο εαυτό σου.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων