Τα 12 «συστατικά» ενός επιτυχημένου έγγαμου βίου

Όλοι θυμόμαστε τη στιγμή εκείνη που γνωρίσαμε το σύντροφό μας και δημιουργήσαμε σχέση. Η σχέση αυτή υποσχέθηκε όνειρα, ευτυχία, πολλούς απογόνους αλλά και ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα σε εσάς κι εκείνον με τα δεσμά του γάμου. Και γάμος σημαίνει να δέχεσαι και τα «καλά» αλλά και τα «κακά» της συμβίωσης.

Η επιτυχία ενός γάμου δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τα συναισθήματα που τρέφουν δύο άνθρωποι. Η εγρήγορση όπως και η επίμονη προσπάθεια είναι απαραίτητα για να μπορούμε να υποστηρίξουμε καθημερινά και για πάντα την αγάπη στη σχέση μας με το σύντροφό μας, αλλά και να καταφέρνουμε να υπερνικάμε τις όποιες αντιξοότητες.

Τα 12 «συστατικά»…γάμου!

1. Αλληλοκατανόηση/Επικοινωνία. Τα προσωπικά όρια του καθενός θα πρέπει να είναι σεβαστά και από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

2. Έρωτας. Το απαραίτητο συστατικό για την ομαλή πορεία ενός γάμου. Οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική σας ζωή.

3. Παιδιά. Ο ερχομός του…πελαργού προσθέτει ακόμη ένα ρόλο για εσάς. Μην ξεχάσετε όμως, σε καμία περίπτωση, το ρόλο εκείνον του συζύγου.

4. Κρίση. Δείξτε κατανόηση στις όποιες δυσκολίες ή ακόμη και κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

5. Ισχυρός δεσμός. Να καταφέρνετε πάντα στο τέλος τα προβλήματα να σας ενώνουν και όχι να σας απομακρύνουν.

6. Ασφάλεια. Ο γάμος σας είναι σημαντικό να σας παρέχει ασφάλεια και σε καμία περίπτωση ανασφάλεια.

7. Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό. Κι όμως είναι αλήθεια, βασικό συστατικό κι αυτό, αφού επιδρά στην απομόνωση, την πλήξη, την εκτόνωση των προβλημάτων αλλά και την δημιουργία προσδοκιών.

8. Φροντίδα. Να φροντίζεις το σύντροφο σου κι εκείνος εσένα. Να καταφέρνεις να του είσαι απαραίτητη.

9. Συντήρηση. Οι αναμνήσεις, τα όνειρα, τα σχέδια είναι αυτά που θα σας γυρίζουν λίγα χρόνια πίσω για να διατηρήσετε αναλλοίωτες όλες αυτές τις στιγμές που ζήσατε.

10. Πειρασμός. Αποφύγετε επαφή με άτομα εκτός του γάμου σας, τα οποία διεγείρουν μέσα σας ερωτικά συναισθήματα.

11. Όχι βιασύνη. Μην συμφωνείτε πρόχειρα με τα όσα λέει ο σύντροφός σας, μόνο και μόνο για να τελειώσει γρήγορα η συζήτησή σας.

12. Γονείς και πεθερικά. Μακριά κι αγαπημένοι! Οι σχέσεις σας χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν στα νέα δεδομένα της κοινής ζωής σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων