ΟΙ ΕΜΟ και η αντιμετώπιση τους

Ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη των εφήβων είναι η διαφοροποίηση τους από τους γονείς. Κάθε γενιά είχε και τους {αντιδραστικούς} της, punks, ravers, hippies to name a few, και κάθε γενιά ενηλίκων προβληματίστηκε για το ίδιο θέμα. {Το παιδί μου έχει πρόβλημα, τι μουσική είναι αυτή που ακούει, πως ντύνεται έτσι, γιατί δεν κόβει λίγο τα μαλλιά του, πως είναι έτσι!!??}.

Σήμερα ειδικά, επειδή βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και υπάρχει ένα σύνθετο και πολυδιάστατο άγχος που αιωρείται στη ζωή μας, οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι και τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνική απομόνωση (αν και οι γονείς τρέχουν συνεχώς σε πάρτυ και σε υποχρεώσεις χωρίς να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αυτό που έχουν ΑΝΑΓΚΗ τα παιδιά τους). Οι emo είναι emotional, για ασαφείς λόγους, όπως είναι και οι γονείς τους και η κοινωνία ολόκληρη είναι emotional για ασαφείς λόγους. Οι emo απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις με {δε με ενδιαφέρει, γιατί έτσι, δε ξέρω…} ένα τρόπο που αντανακλά τη πολιτική και την οικογένεια της σημερινής εποχής. Ποιος ξέρει σήμερα? Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα? Ποιος είναι σαφής σήμερα?

 

Όσο περισσότερη επικοινωνία και χρόνος υπάρχει σε μια οικογένεια, τόσο λιγότερες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών. Βρείτε το χρόνο και το κουράγιο να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί του/της, Μιλήστε για τη μέρα σας, για τις δυσκολίες σας, για τις απογοητεύσεις σας, αποτυχίες σας, και φυσικά και για τα δυνατά σας σημεία. Αγοράστε του/της τη μπλούζα που της αρέσει χωρίς κριτική. Συζητήστε με το παιδί σας για να το ακούσετε χωρίς πάντα να το συμβουλεύσετε, με μία διάθεση που να παροτρύνει το παιδί να σας μιλήσει, φιλική. Γελάστε με τις αδυναμίες ή με τα λάθη του χωρίς να θυμώσετε. Να θυμάστε τον απλό κανόνα ότι για να σας μιλήσει το παιδί σας πρέπει να πιστεύει ότι έχετε τη διάθεση να το ακούσετε και όχι να το επικρίνετε.

Ποια είναι η τελευταία φορά που περάσατε καλά μαζί, που γελάσατε, που διασκεδάσατε? Προσπαθήστε να βρείτε το χρόνο να γελάσετε με το παιδί σας. Είναι μια δραστηριότητα που θα φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα και από το διάβασμα ακόμα. Α! προσοχή, να μη ξεχνάτε οι μαμάδες τους μπαμπάδες στη διασκέδαση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Το θετικότερο μήνυμα για ζωή το παίρνουν τα παιδιά που οι γονείς υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και είναι συναισθηματικά υγιείς, είτε είναι χωρισμένοι, είτε παντρεμένοι.

Στην οικογένεια σας δέχεστε γενικά τη διαφορετικότητα ή κριτικάρετε τα άτομα που διαφέρουν από εσάς. ? Εάν δείτε έναν μακρυμάλλη με σκουλαρίκι υπάρχει περίπτωση να πείτε ωραίο παιδί? Εάν δείτε ένα άτομο διαφορετικό από εσάς, πόσο σημασία θα δώσετε στην εμφάνιση του/της. Το μήνυμα λοιπόν που δίνετε στα παιδιά σας με αυτό τον τρόπο είναι ότι η εμφάνιση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ότι με την εμφάνιση μπορούν να υποστηρίξουν θέσεις που δε ξέρουν πως να τις υποστηρίξουν μέσω της επικοινωνίας. Εάν δείτε μία περίεργη εμφάνιση στο δρόμο και πείτε.. ενδιαφέρον, πλάκα έχει, και άλλα τέτοια σχόλια, η εμφάνιση αμέσως αποδυναμώνεται. Αν πείτε ΑΑ τον αλήτη! Αμέσως ένα παιδί καταλαβαίνει ότι η εμφάνιση μπορεί να αντιπροσωπεύει μια στάση ζωής. Οι γονείς λοιπόν δίνουν το μήνυμα στα παιδιά τους το τι σημαίνει η εμφάνιση και από τους γονείς θα εξαρτηθεί το κατά πόσο τα παιδιά τους θα επικροτήσουν την οποιαδήποτε τάση.

Εγώ προτείνω.. δεχτείτε τα παιδιά σας ό,τι και να φοράνε. Δεν έχει και τόση σημασία αν τα μαλλιά έχουν λακ και είναι προς τα πάνω, αν έχουν σκουλαρίκια, αν τα μάτια και τα νύχια είναι μαύρα, ….. σημασία έχει αν η ψυχή τους είναι μαύρη. Αν νομίζετε λοιπόν, ότι τα παιδιά σας διανύουν μια εφηβική φάση (που είναι πολύ πιθανόν) συμβουλή μου είναι να πάτε στο κρεβάτι τους το βράδι, και όταν ξεβαφτούν και οι μάσκες βγούνε να τους δώσετε μια σφιχτή αγκαλιά, και να σκεφτείτε ενώ ψιθυρίζετε το σαγαπώ, εφηβεία είναι και θα περάσει.

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα συμβουλευτείτε έναν ειδικό και προστατεύστε τη σχέση σας. Το ποιο σημαντικό που μένει όσο εσείς μεγαλώνετε είναι η σχέση σας με τα παιδιά σας, μη το ξεχνάτε αυτό….. Το τι φοράνε δε παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, ρόλο παίζει το τι σκέφτονται, το τι νοιώθουν, το πόσο αισιόδοξα βλέπουν το μέλλον τους και το πόσο ζεστά έχουν μάθει να αγκαλιάζουν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Λένα Καστρησίου & Συνεργάτες - Γραφείο Ψυχολόγων